Book tour & a Giveaway: Μετοίκηση

 Book tour & a Giveaway: Μετοίκηση





Τίτλος:  Μετοίκηση

Συγγραφέας:  Στέλιος Μαρμελούδης 

Κατηγορία: Μυθιστόρημα 

Εκδόσεις Πρότυπες εκδόσεις Πηγή 

Εκδόθηκε: 2020 - 244 σελίδες


Ένα διαστημικό ταξίδι, μια κίνηση απελπισίας.

Εκατόν τριάντα χρόνια μετά από την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη τους, οι τελευταίοι κάτοικοι του Άλβιον αποφασίζουν να αναζητήσουν τη γη της επαγγελίας πέρα από αυτόν.

Ο Όριθ εντάσσεται ως μηχανικός στην Ερευνητική Αποστολή με μοναδικό σκοπό να επαναφέρει τον πολιτισμό τους στο φως της επιφάνειας. Όμως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με το εγχείρημα της μετοίκησής, ενώ στον ανεξερεύνητο πλανήτη ελλοχεύουν παγίδες και απειλές.

Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις προσωπικές έριδες, τα ηθικά διλήμματα και την αυτοκαταστροφική φύση τους ή οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον θα σβήσουν για πάντα;



Links:  pigi | goodreads | public  |  πολιτεία  |   Ιανός   |  





Διαγωνισμός



Το fancyowl.gr σε συνεργασία με τον συγγραφέα Στέλιος Μαρμελούδης steliosmarmel

 ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @vivliofagos.

Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Μετοίκηση” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr. Ο διαγωνισμός λήγει στις 07/10/2020.




Συνέντευξη με τον συγγραφέα




silverchildsbooks
Πόσο πιθανό θεωρείτε μια παρόμοια απόφαση με αυτή του βιβλίου σας να χρειαστεί να πάρουν οι κάτοικοι της Γης;
Η ανάγκη για εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων τόπων είναι χαραγμένη στη φύση του ανθρώπου. Σενάρια αποίκησης σε ξένους πλανήτες συναντώνται σε βιβλία, σε ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές επιστημονικής φαντασίας. Θεωρώ ότι η πιθανότητα μετοίκησης ή αποίκησης άλλων πλανητών θα είναι ιδιαίτερη υψηλή στο μακρινό ή κοντινό μέλλον, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψιν την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη, την ανάγκη για περισσότερο χώρο, τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η χαρτογράφηση του πλανήτη Γη και η ανακάλυψη νέων ηπείρων έμοιαζε κάποτε με φανταστικό σενάριο για τους ανθρώπους του 16ου αιώνα, ενώ σήμερα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
iliadamichailidi
Πώς θα θέλατε να μετοικήσετε αν ήταν εφικτό?
Η διαστημική μετοίκηση δεν είναι εύκολη υπόθεση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόσταση των δύο άκρων, δηλαδή της Γης και του προς αποίκηση πλανήτη. Η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων μπορεί να καλυφθεί με τεχνολογίες, όπως οι κρυογονικοί θάλαμοι, η οποία αποτελεί μια άγνωστη τεχνολογική ανακάλυψη για εμάς και υπάρχει μόνο στη φαντασία μας. Η αποίκηση σε έναν ξένο πλανήτη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ένα γιγαντιαίο σκάφος, μια κιβωτό που θα έφερε απογόνους από όλα τα είδη ζωής του πλανήτη Γη, και τις απαραίτητες ανέσεις για ένα ξεκούραστο ταξίδι.
ikaria_books_and_chocolate
Από ποιες περιοχές του κόσμου μας πήρατε έμπνευση για τον κόσμο του βιβλίου σας;
Η έμπνευση κρύβεται σε μικρές γωνιές παντού γύρω μας. Αναφορικά με τις διαστημικές σκηνές, βασίστηκα σε όσα γνωρίζουμε  για το ηλιακό μας σύστημα και σε εικόνες/φωτογραφίες αυτού. Τόσο τα τοπία του πλανήτη Άλβιον, όσο και του Ίοντορ αποτελούν αποκύημα της φαντασίας μου, στηριζόμενος πάντα στα διάφορα οικοσυστήματα της Γης και μεταλλάσσοντας αυτά. 
pinkALibre
Τι θα κάνατε εσείς στην θέση του Οριθ;
Οι χαρακτήρες των βιβλίων είναι καθρέφτες της  προσωπικότητας των συγγραφέων που τους έχουν εμπνευστεί, είδωλα του ανθρώπου που υπήρξαν στο παρελθόν, του ανθρώπου θα ήθελαν ή όχι να είναι ή του ανθρώπου που είναι σήμερα. Έτσι και ο Όριθ αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και πολύ πιθανόν να λειτουργούσα με τον ίδιο τρόπο στις καταστάσεις και στις συνθήκες που κρίθηκε να αντιμετωπίσει. 
Book_observatory_
Θεωρείται βάσιμη την επιφυλακτικότητα κάποιων ανθρώπων να μεταβούν σε άλλον πλανήτη, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως ο δικός τους έχει καταστραφεί;
Η ανθρώπινη φύση είναι περίεργη και μεταβαλλόμενη, πολλές φορές και αυτοκαταστροφική. Οι άνθρωποι αγωνίζονται, υπερασπίζονται και θυσιάζονται για ιδέες και για τα πιστεύω τους, ακόμα και αν για αυτά δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι ισχύουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν πιστοί που δολοφονούν αλλόθρησκους στο όνομα του Θεού τους, πιστεύοντας ότι έτσι τους χαρίζουν μια θέση στον παράδεισο ή σέκτες που αυτοκτονούν ομαδικά για να επιτύχουν αυτό τον σκοπό. Όπως αναφέρεται και μέσα στο βιβλίο, οι άνθρωποι που διαφωνούν με το εγχείρημα της Μετοίκησης, υπερασπίζονται τη θέση τους, στηριζόμενοι στα θρησκευτικά πιστεύω τους.  
emilysbookland
Τι σας προσελκύει στη σκέψη του μέλλοντος ώστε να γράψετε ένα ανάλογο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας;
Το άγνωστο αύριο αποτελεί έμπνευση για πλήθος καλλιτεχνών. Τι θα συμβεί στο μέλλον με δεδομένα τα γεγονότα του παρελθόντος και του σήμερα; Προς τα πού βαδίζει η ανθρωπότητα με τις κοινωνίες που έχει οικοδομήσει σήμερα; Τι θα συμβεί αν δεν προσπαθήσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα και να διορθώσει τα λάθη της πριν να είναι αρκετά αργά; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσα και ακόμα θέτω στον εαυτό μου όταν γράφω μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας. 

lefkisbooks
Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής;
Η επιστημονική φαντασία είναι ένα είδος λογοτεχνίας που έχω αγαπήσει τα τελευταία χρόνια. Η ενασχόληση μου με αυτό το είδος θα συνεχιστεί και για το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια να απορρίπτω τα υπόλοιπα είδη. Στο μέλλον θα ήθελα να δοκιμαστώ στον τρόμο, στο σύγχρονο φανταστικό και στο μυστηρίου/αστυνομικό.
Think pink carrie on
Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε το γράψιμο του βιβλίου; Τι σας ενέπνευσε;
Η συγγραφή αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και έκφρασης για έναν συγγραφέα. Έτσι και εγώ, ένιωσα την ανάγκη να θέσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον την ανθρωπότητας, βασιζόμενος στις εικόνες και στα γεγονότα των τελευταίων ετών. Η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, οι γεωπολιτικές και θρησκευτικές διαμάχες και τα τρομοκρατικά χτυπήματα ήταν μερικά από τα γεγονότα που με ώθησαν να εμπνευστώ και να γράψω την «Μετοίκηση».
Vivliofagos
Προηγήθηκε κάποια έρευνα για τα τεχνολογικά/επιστημονικά επιτεύγματα που βλέπουμε στην ιστορία σου ή είναι όλα αποκύημα της φαντασίας σου;
Η επιστημονική φαντασία είναι ένας είδος λογοτεχνίας που απαιτεί έρευνα από τη φύση της. Προσωπικά, μελέτησα τις βασικές αρχές του ηλιακού μας συστήματος και των πλανήτων που το αποτελούν και συγκεκριμένα είδη ζώων. Αρκετές τεχνολογίες που αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου αποτελούν αποκύημα της φαντασίας μου, όπως οι Θάλαμοι Τεχνητής Ηλιακής Ακτινοβολίας (Τ.Η.Α.) για να επιλύσω προβλήματα όπως η έλλειψη ηλιακού φωτός εντός του πυρηνικού καταφυγίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη φυσιολογία των ηρώων. Επιπλέον, έμπνευση για τεχνολογικά/επιστημονικά επιτεύγματα μπορεί να βρεθεί και σε αντίστοιχες σειρές, ταινίες και βιβλία του είδους, όπως οι κρυογονικοί θάλαμοι.  
social_lurking
Ποιο θεωρείς ότι είναι το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχεις διαβάσει;
Η επιστημονική φαντασία είναι ένα λογοτεχνικό είδος με μεγάλο εύρος και συνεχώς εξελισσόμενο. Ο «Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος» του Α. Χάξλεϋ αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία κλασικής λογοτεχνίας, ενώ στους σύγχρονους συγγραφείς, ξεχώρισα τον Σίνγκλερ Σκοτ με τα βιβλία του «Ο Πρόγονος» και την τριλογία «Ιος» και τον Πιρς Μπράουν με την τριλογία της «Κόκκινης Ανατολής». Φυσικά από τη λίστα δεν μπορεί να λείπει ο Φίλιπ Ντικ.
nonouka_books_lover
Αυτή τη περίοδο γράφεται κάτι;
Την τρέχουσα χρονική περίοδο δοκιμάζω διάφορες συγγραφικές ιδέες πάντα εντός του ευρύ φάσματος της επιστημονικής φαντασίας, εμπνεόμενος από τα προβλήματα και τα γεγονότα του σήμερα, και την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτά. Μέσα στην επόμενη διετία θα ήθελα να κυκλοφορήσω ένα δεύτερο βιβλίο, είτε αυτό είναι μυθιστόρημα, είτε συλλογή διηγημάτων.
insatiable readings
Πείτε μας λίγα λόγια για τους ήρωες και την ιστορία που θα συναντήσουμε στο βιβλίο.
Η «Μετοίκηση» αποτελεί ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας εμπνεόμενο από τα σύγχρονα προβλήματα και τις αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτά. Ο πλανήτης Άλβιον έχει ερημωθεί και η επιφάνεια του είναι μη βιώσιμη εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης ενός ορυκτού πόρου και ενός πυρηνικού πολέμου για τον έλεγχο των πηγών εξόρυξης του. Οι τελευταίοι κάτοικοι έχουν γεννηθεί και κατοικούν σε ένα υπόγειο καταφύγιο υπό αυστηρούς κανόνες διαβίωσης, ώστε να διατηρήσουν ζωντανό τον πολιτισμό τους. Οι ήρωες του βιβλίου είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι δίχως μαγικές ή ειδικές ικανότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ηθικούς φραγμούς και διλήμματα, να υπερασπιστούν τις θέσεις τους ως το τέλος, και να παλέψουν για το κοινό όνειρο τους, τη γη της επαγγελίας, μια γη που για τον καθένα μπορεί να έχει διαφορετικές διαστάσεις και νόημα. Τέλος, η πλοκή διέπεται από τον αγώνα για επιβίωση και από την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, ενώ σε αρκετά σημεία χαρακτηρίζεται από τις κοινωνικές διαστάσεις που υιοθετεί.




Γνωρίστε τον συγγραφέα  Στέλιο Μαρμελούδη 



Ο Στέλιος Μαρμελούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΑΠΘ και ειδικεύτηκε στη διοίκηση και διαχείριση τεχνικών έργων. Η σχέση του με τη συγγραφή ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία όπου έκανε τις πρώτες του απόπειρες να συνθέσει δομημένες και ολοκληρωμένες ιστορίες. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Συγγραφής και Επιμέλειας κειμένου "Imaginarium" της Ευλαμπίας Τσιρέλη. Έργα του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές διηγημάτων. Στον ελεύθερο του χρόνο ταξιδεύει στον πραγματικό κόσμο ή στις σελίδες κάποιου βιβλίου. Η Μετοίκηση είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. 


Social Media Links: goodreads | .instagram   |  facebook  |  







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις