Book tour, review & a Giveaway : Ωκεανός

 Book tour, review & a Giveaway: Ωκεανός





Τίτλος:  Ωκεανός

Συγγραφέας:  Μιχάλης Κατράκης

Κατηγορία: Μυθιστόρημα 

Εκδόσεις Ελκυστής 

Εκδόθηκε: Αύγουστος 2020 - 550 σελίδες


Στις 4 Αυγούστου 1991, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο “Ωκεανός” απέπλευσε με 571 επιβάτες από το λιμάνι του Ιστ Λόντον της Νοτίου Αφρικής με προορισμό το Ντέρμπαν. Όμως δεν έφτασε ποτέ.

Μια θύελλα του Ινδικού, με δώδεκα μέτρα κύμα, άνοιξε ρήγμα στην πρύμνη του πλοίου ρίχνοντάς το σε ακυβερνησία. Έμεινε στην επιφάνεια μέσα στη θύελλα δεκατέσσερις ώρες μέχρι να βυθιστεί.

Τις θυμάμαι αυτές τις δεκατέσσερις ώρες. Τις θυμάμαι καλά. Ήμουν τότε έντεκα χρονών και έβλεπα στην τηλεόραση το πλοίο να βυθίζεται και τους επιβάτες να προσπαθούν να σωθούν πάνω στο κατάστρωμα.

Μα εγώ δε νοιαζόμουν για κανέναν από τους επιβάτες. Κανέναν εκτός από έναν: τον πατέρα μου.

***

Ένα από τα πιο τρομακτικά ναυάγια του προηγούμενου αιώνα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, η ελληνική ναυτική ζωή των τελευταίων εξήντα χρόνων, το άγνωστο δράμα της ζωής των ναυτικών, συγκλονιστικές μαρτυρίες και αφηγήσεις βγαλμένες από τα βάθη του “ωκεανού” σε ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ιστορική έρευνα, προσωπικά βιώματα και λογοτεχνική μαεστρία για να διερευνήσει τη σχέση πατέρα- γιου και τον ήχο που κάνουν οι οικογενειακοί δεσμοί όταν σπάνε. 



Links:  Ελκυστής  |  goodreads  |  πρωτοπορία  |  πολιτεία  |   Ιανός   |  





Διαγωνισμός



Το fancyowl.gr σε συνεργασία με τον συγγραφέα Μιχάλη Κατράκη @mkatrakis

ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @thinkpinkcarrieon.

Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Ωκεανός” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr. Ο διαγωνισμός λήγει στις 19/10/2020.




Συνέντευξη με τον συγγραφέα


emilysbookland

Πόσο δύσκολο, ίσως και επίπονο, είναι να καταγράψεις και να γνωστοποιήσεις μία τόσο προσωπική ιστορία της ζωής σου;

Δεν είναι ποτέ όμορφη δουλειά να ανοίγεις το ντουλάπι με τους σκελετούς σου και να προσπαθείς ανάμεσα σε όσα απέμειναν να διακρίνεις σε πόσους έστριψες εσύ το μαχαίρι. Η γνωστοποίηση (στον γενικό πληθυσμό) δεν είναι πρόβλημα. Η γνωστοποίηση στο συνειδητό σου, είναι. Αρκετά καλός λόγος για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία.

 

authoring_melodies

 Υπήρξε κάποιο ερέθισμα που να "πυροδότησε" τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

 Ήταν εκεί και περίμενε να γραφτεί εδώ και χρόνια, υποθέτω. Οδηγούσα κάποια στιγμή σε έναν επαρχιακό δρόμο και, δεν θυμάμαι για ποιον λόγο, έκανα δεξιά στην άκρη του δρόμου μπροστά από τους αμπελώνες της Βίβλιας Χώρας και έγραψα το πρώτο «μέτρο». Είχε φτάσει η ώρα του. Απλά.


@book_observatory_

 Πόσο καιρό χρειάστηκε να κάνετε έρευνα πριν γράψετε το βιβλίο?

 Περίπου έναν χρόνο, εάν πυκνώσουμε τον χρόνο της πραγματικής έρευνας -ή της έρευνας με τη συμβατική έννοια του όρου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν χρειάζονταν να ερευνήσω τόσο πολύ όσο να θυμηθώ.






think pink carrie on

 Θα θέλατε να δείτε κάποιο βιβλίο σας να γίνεται ταινία

 Δεν μπορώ να πω ότι με έχει απασχολήσει η σκέψη ή ότι με ενδιαφέρει ιδιαίτερα αλλά, ναι, εντάξει. Θα την έβλεπα. Μου αρέσει η μυρωδιά του ποπ κορν στους κινηματογράφους!

 

iliadamichailidi

 Μιληστε μας για την ερευνα σας σχετικα με το ναυάγιο

 Χρειάστηκε να ανατρέξω σε πολλές πηγές, σε αρκετούς τομείς. Σε λογοτεχνικό επίπεδο μελέτησα αρκετά έργα. Βάρναλη, Καραγάτση, Βρεττάκο, Καββαδία, Νικολακόπουλο (η «Μάκινα» αυτού του σύγχρονου συγγραφέα είναι ένα απίστευτο λαογραφικό οπλοστάσιο, πέρα από εξαιρετική λογοτεχνία), ανθολογίες για τη θάλασσα καθώς και το βασισμένο σε απίστευτη έρευνα «Βουβό Κύμα» του Λάρσον. Ιστορικά, με βοήθησε πολύ το έργο της Χαρλαύτη «Ιστορία της ελληνόκτητης ναυτιλίας». Σε σχέση με το ναυάγιο διάβασα πολλά άλλα σημαντικό ρόλο είχαν οι μαρτυρίες «The Oceanos Tragedy» της Devina Avranas και το βιβλίο «Against all odds: the epic story of the Oceanos rescue» του Andrew Pike. Εξαιρετικά σημαντικό βοήθημα ήταν το εκτενές αρχείο του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη με τις εφημερίδες της εποχής το οποίο μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει ηλεκτρονικά (όχι εύκολα, ούτε φθηνά) καθώς και ολόκληρο το αρχείο ξένου Τύπου της εποχής που είχε διατηρήσει η μητέρα μου. Χρειάστηκε να πάρω δεκάδες συνεντεύξεις ναυαγών και μελών των οικογενειών τους. Χρειάστηκε να ανατρέξω σε πολύ πλούσια και αξιόλογα φόρουμ, να παρακολουθήσω ώρες βίντεο, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ και αναλύσεων και τέλος, να ανατρέξω σε αρκετές φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο. Το σπουδαιότερο εφόδιο όμως ήταν η προσωπική αλληλογραφία των γονιών μου που αριθμεί εκατοντάδες επιστολές και καταγράφει λεπτομερώς τους τρόπους των ναυτικών και τη Ναυτική ζωή των Ελλήνων από το 1975 έως το τέλος του προηγούμενου αιώνα.


books_and_roses_

 Γράφοντας τον Ωκεανό εμπνευστήκατε από τις ιστορίες που είχατε ακούσει από την οικογένειά σας λόγω της ναυτικής οικογένειας όπως έχετε αναφέρει και ο ίδιος;

Γράφοντας τον «ωκεανό» προσπάθησα να τακτοποιήσω τους λογαριασμούς μου και να εκπληρώσω ένα χρέος απέναντι τόσο στην Ναυτοσύνη, όσο και τη Ναυτική λογοτεχνία που με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει περάσει στην εκδοτική αφάνεια. Δεν πιστεύω στην έμπνευση, δυστυχώς. Πιστεύω στην ανάγκη που γίνεται καθήκον. Η ανάγκη με κινητοποίησε. Τα υπόλοιπα, το βίωμα, η μνήμη, η έρευνα, η μυθοπλασία δεν είναι παρά τα εργαλεία.


ikaria_books_and_chocolate

Πως αποφασισατε να ασχοληθείτε και να γράψετε για το συγκεκριμένο θέμα;

 Ήθελα χρόνια να το κάνω αλλά ήξερα πως δεν ήμουν έτοιμος ούτε ψυχολογικά, ούτε συγγραφικά για να αναδείξω την ιστορία ως λογοτεχνικό έργο. Μετά το «Χίλια Μιλιγκράμ Απουσίας» και τα διήγημα του «Υλικού Καθαρισμού» (δεν έχουν εκδοθεί ακόμα) βρήκα τα αναγκαία εργαλεία για τον σκοπό. Πίστεψα πως ήμουν έτοιμος. Δίκιο είχα κατά το ήμισυ. Είναι, πράγματι, ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό έργο.


vivliofagos

Θα ήθελα να κάνω ερώτηση αφού διαβάσω το βιβλίο αν γίνεται, ώστε να είναι πιο στοχευμένη και όχι γενική.

 

social_lurking

 Πως νιώσατε όταν εκδόθηκε το βιβλίο σας; Επειδή κιόλας είναι βασισμένο σε προσωπικά βιώματα, πως νιώσατε που θα μοιραστείτε την ιστορία σας με το κοινό;

 Αντίθετα με ό,τι ίσως περιμένετε, δεν ένοιωσα απολύτως τίποτα. Υποθέτω πως εκπλήρωσε τον σκοπό του για εμένα με το που έβαλα την τελεία. Τα σχόλια σας είναι που κάνουν τη διαφορά. Ο τρόπος που αφήνετε τον ωκεανό να φτάσει στα πιο στεριανά σας μέρη είναι που δημιουργεί ένα συναίσθημα πληρότητας.


pinkALibre

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

 Να αναδυθώ από τα 87 μέτρα του πυθμένα, να δω που βρίσκομαι, να αρχίσω να κολυμπάω κι αν είμαι τυχερός να βγω στην ακτή. Μου είναι ακόμα αδύνατο να γράψω οτιδήποτε.

 

nonouka_books_lover

 Πότε να περιμένουμε το επόμενο βιβλίο σας;

 Με ακρίβεια δεν μπορώ να πω αλλά υπολογίζω πως μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει η συλλογή διηγημάτων «Υλικό Καθαρισμού». 10 διηγήματα που είναι γραμμένα πριν τον «ωκεανό» και βασίζονται σε αληθινά περιστατικά που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά και επιλέγουμε να αγνοούμε. Ε, το «υλικό καθαρισμού» γράφτηκε για να μην μπορεί κανείς να τα αγνοεί.


insatiable readings

 Όπως στο Χίλια Μιλιγκράμ Απουσίας, έτσι και στον Ωκεανό η ιστορία είναι αφιερωμένη σε έναν άντρα, που είναι πατέρας και σύζυγος. Είναι μια επιλογή που απλά προέκυψε ή κρύβει κάποιο προσωπικό σκοπό; 

 Τι σκοπό μπορεί να έχω, μου είναι δύσκολο να προσδιορίσω. Τα «Χίλια Μιλιγκράμ Απουσίας» είχαν πράγματι έναν κεντρικό ήρωα. Ο «ωκεανός» δεν έχει. Έχει δεκάδες, μπορεί ακόμα και χιλιάδες. Μέχρι και τα πλοία έχουν βήμα και φωνή. Αφηγούνται την ιστορία τους, την ιστορία της θαλάσσης.  Το «Χίλια Μιλιγκράμ Απουσίας» ήταν μια εισαγωγική άσκηση στο κοινωνικό μυθιστόρημα και στη συγγραφική δεινότητά μου προκειμένου να καταφέρω να γράψω τον «ωκεανό». Αυτή είναι η μυστική τους σχέση. Αυτός είναι, ίσως, και ο σκοπός.





Γνωρίστε τον συγγραφέα Μιχάλη Κατράκη 




Ο Μιχάλης Κατράκης γεννήθηκε το 1980. Μεγάλωσε στον Πειραιά από ναυτική οικογένεια και σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Δούλεψε για αρκετά χρόνια σε ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ο-ντέι: Το φετίχ της καρδιάς” κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις ΟΞΥ. Διηγήματά του δημοσιεύονται τακτικά στο διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Cartel ενώ ποιήματά του δημοσιεύουν το περιοδικό Cignialo και άλλοι λογοτεχνικοί ιστότοποι. Από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του “Resort” (2018) και “Χίλια Μιλιγκράμ Απουσίας” (2019). Ο “Ωκεανός” είναι το τέταρτο βιβλίο του.

Ζει μόνιμα στη Δράμα. 



Social Media Links: Goodreads | Facebook | Instagram | Blog 








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις