Η Λάσπη - Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

 Book & Review tour & a Giveaway:



Τίτλος:  Η λάσπη

Συγγραφέας:  Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Κατηγορία:Μυθιστόρημα 

Εκδόσεις Μελάνι

Εκδόθηκε: 2014 - 208 σελίδες


   Η Λάσπη είναι ένα μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να ορίσει τη θέση του στον κόσμο, ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, πραγματικές και φαντασιακές, που αντιμετωπίζει. Πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξανδρος ή Σάντο, οικονομικός μετανάστης β’ γενιάς μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ο οποίος επιστρέφει στην Αθήνα έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, αυτοεξορίας ουσιαστικά λόγω της δολοφονίας που διέπραξε. Τώρα, περιφέρεται ξανά στους δρόμους της πόλης, της Αθήνας της κρίσης, τρεις μέρες πριν πραγματοποιήσει την αυτοκτονία του, ανήμερα των 28ων γενεθλίων του.   

      Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να πραγματοποιήσει το σχέδιό του, ανασυντάσσει με τις σκέψεις και τον λόγο του όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν, τις εμπειρίες, τα πρόσωπα, καθώς και τα μελλούμενα για όσον καιρό ακόμα του απομένει, προγραμματίζοντας παράλληλα να συναντήσει για τελευταία φορά τη μητέρα, την αδελφή και την κοπέλα του. Μέσα από τους μονολόγους του και τους παρεμβαλλόμενους διαλόγους, τόσο παρελθοντικούς όσο και παροντικούς, αποκαλύπτει σταδιακά και αποσπασματικά τα βαθύτερα κίνητρά του και τις επιθυμίες του, τη συλλογιστική του για τον Κόσμο και τον Άνθρωπο, καθώς και όλα όσα συνέβησαν και διαμόρφωσαν τον τρόπο που κινείται και σκέφτεται: ένας άνθρωπος που βουτάει με νύχια και με δόντια στη ζωή, οργισμένος και πικρός αλλά επικαλούμενος καμιά φορά και το χιούμορ, ακόμα και στις πιο δραματικές στιγμές.



Links: melanibooks | goodreads  | biblionet  |






Link αγοράς:  .melanibooks  |politeianet  | biblionet  |   












Διαγωνισμός




Το fancyowl.gr σε συνεργασία με τον συγγραφέα Χρήστος Αρμάντο Γκέζος @xragezos ετοίμασαν έναν Instagram διαγωνισμό στο προφίλ της @pinkalibre

Τα δώρα του νικητή είναι ένα αντίτυπο του βιβλίου “Η λάσπη” και μία θήκη για σελιδοδείκτες από το @fancyowl.gr. Ο διαγωνισμός λήγει στις 18/08/2020.




Συνέντευξη με τον συγγραφέα

(ερωτηματολόγιο μίνι συνέντευξη)







 @bookworm_worldwide

Η αυτοκτονία σαν θέμα μπορεί να το πει κάποιος και "βαρύ". Πολλοί δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν. Τι σας έκανε να γράψετε για αυτό; 


H αυτοκτονία είναι ένα σημαντικό φιλοσοφικό ζήτημα (το μόνο πραγματικό, κατά τον Καμύ) αλλά κι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Για να φτάσει κανείς σε τέτοιες σκέψεις ή απόπειρες, συντρέχουν πάρα πολλοί λόγοι που έχουν συχνά να κάνουν με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μέσα στην τραγικότητά τους, ιστορίες. (Βέβαια, δεν είναι η αυτοκτονία το θέμα της Λάσπης, αλλά μια πτυχή του).


           

 @pinkalibre

Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Υπό έκδοση βρίσκεται το επόμενο μυθιστόρημά μου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το δουλεύω 4-5 χρόνια τώρα. Έχω και κάποια ποιήματα που ίσως στο μέλλον αποτελέσουν μια καινούργια συλλογή, καθώς και δύο ιδέες για νουβέλες. 


  @emilysbookland

Πώς σχετίζεται ο τίτλος με το περιεχόμενο του μυθιστορήματος;


Ο τίτλος εμφανίστηκε ως έκλαμψη, όταν το βιβλίο είχε πάρει σε μεγάλο βαθμό την τελική του μορφή. Είναι η λάσπη που εκτοξεύει ο πρωταγωνιστης προς όλες τις κατευθύνσεις για να μεταθέσει ή να δημιουργήσει ευθύνες για την κατάσταση του· η λάσπη στην οποία κυλιέται και την οποία βλέπει να καλύπτει τους ανθρώπους και τα κτήρια γύρω του· η λάσπη του χρόνου στην οποία επιπλέουν όλες οι γλωσσικές του εκφράσεις και η αφήγηση του βιβλίου. 


                   

@books_and_roses_,

Σε τι βαθμό οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεστε επηρεάζουν τη γραφή σας;

Οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι, ανάλογα και με το βάθος της συναναστροφής αυτής, επηρεάζουν τις εμπειρίες σου, τα συναισθήματά σου, άρα και τη γραφή σου. Κάποιοι από αυτούς γίνονται και χαρακτήρες στα κείμενα (μπορεί ο κάθε χαρακτήρας να περιέχει στοιχεία και από διαφορετικούς ανθρώπους) ή, αν είναι πολύ άτυχος, μπορεί να εμπνεύσει και ένα ολόκληρο βιβλίο.  


 Ikaria_books_and_chocolate

Έχετε κάποιο αγαπημένο σημείο, μέσα ή έξω απο το σπίτι, που σας αρέσει ή σας εμπνέει περισσότερο για να καθίσετε και να γράψετε;

Μπορώ να γράψω παντού, αρκεί να έχω το λάπτοπ μου. Σε καφέ, στο τρένο, στο πλοίο, στο παγκάκι της πλατείας. Λάπτοπ και ακουστικά. 


 social_lurking

Ποιο συγγραφέας πιστεύεις ότι σε έχει επηρεάσει;

 

Ο Πόε στην αρχή. Στη συνέχεια ο Κάφκα, ο Μπέκετ, ο Φώκνερ, ο Μπέρνχαρντ, ο Ροθ. 

  iliadamichailidi

Τι συμβολίζει για σας η λάσπη?

Συμβολίζει αυτό που ήθελα να περάσω με τον τίτλο, το στίγμα κατά τη γνώμη μου του βιβλίου: τη σύγχυση, την καταβύθιση σε κάτι πηχτό και βρόμικο, σε κάτι δύσκολο αλλά και ρευστό, που μπορεί να αλλάξει. 

           

 @nonouka_books_lover 

Για ποιο λόγο να διαβάσουν οι αναγνώστες τη Λάσπη;

Για να βουτήξουν  σε μια ασφυκτική ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, που όμως δεν είναι τόσο μακριά από την καθημερινότητα όσο φανταζόμαστε. 


@insatiablereadings

Μία ποιητική συλλογή, ένα μυθιστόρημα και πρόσφατα μία συλλογή διηγημάτων. Πόσο πολύπλευρος είναι ο συγγραφικός χαρακτήρας που κρύβεται μέσα σας;

Από την αρχή, γύρω στα 19-20 μου δηλαδή, ξεκίνησα να γράφω και πεζά και ποιήματα. Αυτό που θέλω εγώ να να πω είναι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μια ιστορία. Αυτή η ιστορία άλλες φορές εξυπηρετείται καλύτερα από ένα σύντομο, πυκνό ποίημα, άλλες φορές απο μια εκτενέστερη αφήγηση. Για μένα το γράψιμο είναι όλο φαντασία και γλώσσα, γι’ αυτό και μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. 


         
















Γνωρίστε τον συγγραφέα  Χρήστος Αρμάντο Γκέζος 




Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε στην Αλβανία το 1988 και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.  Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι» (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013), το μυθιστόρημα «Η λάσπη» (υποψήφιο για το Athens Prize for Literature 2015) και τη συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα», από τις εκδόσεις Μελάνι. Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πρώτο του βιβλίο για παιδιά «Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι», σε εικονογράφηση Βασίλη Γαλάνη. To διήγημά του «Καρδιές για φάγωμα» γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες κι έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου. 



Λίγα λόγια από μένα 

Είναι ένα ανάγνωσμα σκληρό λίγο γροθιά στο στομάχι θα το έλεγα εγώ . Ένα βιβλίο πολύ καλό βιβλίο στην γραφή του αλλά και στο διήγημα του . Εκεί βλέπεις κάποια πράγματα που ακόμα και σήμερα είναι λίγο .... αλλά και πάλι το λες ένα πολύ καλό ανάγνωσμα ! Σίγουρα είναι από τα βιβλία που μπαίνουν στην λίστα για διάβασμα ξανά !



Social Media Links: .goodreads | facebook  | instagram





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις