ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ» ΤΗΣ JENNIFER DONNELY ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ


ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

«ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ» ΤΗΣ JENNIFER DONNELY

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 

 

Λονδίνο,  Αύγουστος  1888.

Το βιβλίο ανοίγει, το ταξίδι ξεκινά. Σκοτεινά τοπία και δυσωδία από φτηνό ποτό, φαγητό και απλυσιά μας καλωσορίζουν στους κόλπους αυτού του βιβλίου. ο Τζακ ο αντεροβγάλτης, τρομακτικός και επικίνδυνος παραμονεύει στα σκοτάδια, διψώντας για το επόμενο θύμα του, αγνοώντας την φασαρία της πολύβουης πόλης φτιάχνοντας έτσι την βάση αυτού του βιβλίου.

 Κάπως έτσι μας παίρνει από το χέρι αυτή η αξιόλογη συγγραφέας και ξεκινάει να πλέκει τον μεγαλοπρεπή ιστό της ιστορίας της, σε δρόμους γεμάτους από κόσμο που έχει μάθει να παλεύει για τα λίγα,  κι όμως να ονειρεύεται πολλά, ίσως περισσότερα από όσα επιτρέπεται.

 Ένα τέτοιο κορίτσι είναι και η Φιόνα Φίνεγκαν, η πρωταγωνίστρια αυτού του καλογραμμένου ταξιδιού. Ένα νεαρό κορίτσι που ονειρεύεται πολλά στο αγαπημένο της μέρος, κάπου στις όχθες του Τάμεση, συντροφιά με τον αγαπημένο της  Τζο, ατενίζοντας το μέλλον με σύμμαχο έναν κουμπαρά και την αγάπη τους.

Πώς όμως η ρουτίνα μιας ζωής μετατρέπεται τόσο απότομα και σκληρά σε έναν εφιάλτη; Πώς ένα νεαρό κορίτσι έχει τόση δύναμη να παλέψει προκειμένου να νικήσει σε μια τόσο άνιση μάχη; Πώς τόσος πόνος χωράει σε μια στιγμή;

Η μυρωδιά του τσαγιού μπλέκεται με την μυρωδιά του θανάτου, της ίντριγκας, του ψέματος και τριβελίζει το μυαλό σου μεθυστικά σε κάθε αράδα, κάθε σελίδα, κάθε αποκάλυψη, καθώς σε πλαισιώνουν τα καλογραμμένα ατμοσφαιρικά τοπία. Με την δύναμη της πένας της, η Ντόνελι, σε κάνει να νιώθεις πως βρίσκεσαι μέσα στην ιστορία σε μία γωνιά, σιωπηλός παρατηρητής των εξελίξεων ˙ Πότε ανάμεσα σε συμμορίες κακόφημων γειτονιών του Λονδίνου, πότε στα μεταξωτά φουστάνια μιας πλούσιας και αρχοντικής οικογένειας και πάντα στο πλευρό της δυναμικής πρωταγωνίστριας που σε εμπνέει, σου δίνει τόση δύναμη που θέλεις να της μοιάσεις όλο και πιο πολύ καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι του σύμπαντος της Φιόνα μπροστά στα μάτια σου, καθιστώντας το αδύνατο να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.


«ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΙ» ΤΗΣ JENNIFER DONNELY

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ 


Το Τριανταφυλλάκι είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, ακολουθούν το Τριαντάφυλλο του χειμώνα και το Άγριο τριαντάφυλλο. Όλα πλεγμένα με δεξιοτεχνία και μαεστρία, θαρρείς πως είναι φτιαγμένα για να κολλήσουν στην ψυχή σου για πάντα.

Το Τριανταφυλλάκι γράφτηκε το 2002 και μεταφράστηκε το 2006 στα ελληνικά. Αν και παλιό βιβλίο παραμένει διαχρονικό, αληθινό και αναμφισβήτητα ένας καταρράκτης συναισθημάτων που όλοι μας πρέπει να διαβάσουμε.

Γιατί θα διδαχτούμε από την ζωή της, θα κλάψουμε, θα γελάσουμε, θα θυμώσουμε και θα αγαπήσουμε πολύ και δυνατά, από το Λονδίνο ως την Νέα Υόρκη του 1889, με μια πλήρη και αληθινή αναπαράσταση τοπίων. Θα μας επιτρέψει  επίσης, να εισχωρήσουμε σε μια άλλη εποχή, κομμένη και ραμμένη για τους ψυχικά δυνατούς, λύνοντας γρίφους που μένουν αξέχαστοι, ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια.


το κείμενο είναι τις Αλεξάνδρα Τζαμάνου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις